Assalamualaikum...
4 keping whole leg (debone)
1/2 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1cm halia(tumbuk kasar)
Lada hitam, lada sulah
Sedikit olive oil (kat rumah tak ada..so tak masukkan pun)
Cara membuatnya
1. Cucuk sedikit bahagian yg ada isi dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.
2. Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah
3. Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
4. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
5. Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering
6. Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging...memang best
7. Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
SOS BLACK PEPPER
Bahan-Bahan:
1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
4 sb (rata) tepung gandum
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
4 sb sos lada hitam (lina pg gn brand life)
2 sb lada hitam ditumbuk kasar
3 cawan air (atau lebih)
Sedikit oregano
2 sb mentega
Cara membuatnya
1. Cairkan mentega ke dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)
2. Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
3. Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
4. Masukkan air.Kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayam
5. Masukkan sos lada hitam,sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.Masukkan oregano.Renehkan sebentar
6. Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap
Hari ini aku nak share resepi chicken chop yang aku buat untuk dinner anniversary aku semalam... alhamdulilah cara pembuatannya senang sahaja.. bahan2 yang digunakan pun mudah diperolehi dan memang dah ada kat dapur..tak perlu nak ke pasaraya bagai..hehe
Aku rujuk resepi asal di blog Puan Lina tapi tak ikut sukatan pun..main campak je...tapi rasanya awesome sangat..
CHICKEN CHOP
Bahan - Bahan:4 keping whole leg (debone)
1/2 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1cm halia(tumbuk kasar)
Lada hitam, lada sulah
Sedikit olive oil (kat rumah tak ada..so tak masukkan pun)
Cara membuatnya
1. Cucuk sedikit bahagian yg ada isi dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.
2. Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah
3. Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
4. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
5. Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering
6. Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging...memang best
7. Bakar daging sehingga masak.Lina pg guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
SOS BLACK PEPPER
Bahan-Bahan:
1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
4 sb (rata) tepung gandum
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
4 sb sos lada hitam (lina pg gn brand life)
2 sb lada hitam ditumbuk kasar
3 cawan air (atau lebih)
Sedikit oregano
2 sb mentega
1. Cairkan mentega ke dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)
2. Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
3. Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
4. Masukkan air.Kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayam
5. Masukkan sos lada hitam,sos tiram dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.Masukkan oregano.Renehkan sebentar
6. Sesuaikan rasa.Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap
tada..inilah hasilnya...
\
Aku namakan resepi aku nie Chicken Chop Tautan Kasih sempena pertama kali aku cuba masak menu ini semata-mata untuk dinner anniversary..haa gtu...
Wahh.. sedap pulak tengok awal2 pagi ni.. lapar pulak jadinya hehee.. Salam hari minggu Naniey.. :)
ReplyDeleteWah melting gitu...mesti sedap..
ReplyDeleteNampak sedappp chicken chop tu... :)
ReplyDeletewahhh..telan air liuar mak buyung ni..hehe
ReplyDeleteWaaa pandai nani
ReplyDeletesedapnya.. rajin buat sendiri.. :)
ReplyDeletesedap2...
ReplyDeletenama dah sedap...rasa pun mesti sedap nih..hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-