Jadilah wanita solehah,seindah mawar berduri, akhlaknya indah bak haruman, kelembutan bak rintik, kesopanan anggun menutupi diri, memelihara dari pandangan ajnabi,tawadhuknya mengharap redha Ilahi,tak terpana pada fana dunia, ditetapkan buat lelaki yang soleh.Moga segala cinta dan rindu terpendam, hanya buat suami tercinta terletak ketaatan. Maka sempurnakanlah agamamu. Kaulah bidadari syurga cerminan Ainul Mardiyah. Benar ketetapanMu,wanita solehah permata buat lelaki soleh..

Nuffnang Ads

MY UP & DOWN LOVE STORIES

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Our Marriage Moving on...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, 22 January 2014

BEST FRIEND FOREVER? BENAR2 ADA KE??

Assalamualaikum...

Seperti biasa..dalam perjalanan ke tempat kerja yang memakan masa hampir sejam..kalau tak sangkut dgn jem.. dari Sepang ke Masjid Jamek.. celoteh JOHARA akan menemani aku yang kekadang sempat bermimpi dalam kereta..serta En Suami yang keseorangan memandu mengadap jem dan kereta berduyun2 menuju ke pusat bandar. Hari-hari JOHARA akan keluarkan topik untuk dibincangkan bersama pendengar. Pada hari ini topiknya ialah PERKERJAAN YANG PALING HORROR yang pernah anda lakukan.. 

Tapi entry aku kali nie bukan pasal topik yang dibincangkan pada hari ini..tapi topik pada hari semalam..iaitu BFF ataupun Best Friend Forever..


Berdasarkan tinjauan aku dari beberapa buah blog yang pernah buat entry berkenaan BFF ini.. kebanyakkan ciri-ciri BFF adalah seperti berikut

*Ambil berat tentang anda tapi bukan yang suka jaga tepi kain anda.
*Kawan yang ada bila anda susah dan senang.
*Kawan yang tidak mementingkan harta dan rupa.
*Kawan yang tidak membawa pengaruh buruk kepada kita.


Actually aku tak tahu definisi sebenar BFF nie macam mana.. dan aku tak rasa pun aku ada BFF..kawan ramai tapi sekadar kawan biasa.. untuk diiktiraf sebagai BFF memang tiada.. sebab aku tak ada pon kawan yang betul2 ambik berat.. kalau ambik berat sekadar nak tahu kita susah tu ramailah.. ramai kawan yang tak boleh tengok kita senang dari dia..  Tak perlu nak cerita pasal ambik beratlah.. bertegur sapa pon jarang2.. nampak online kat facebook tapi tak bertegur..

Bagi aku kawan ni kebanyakkan jadi bestfriend pada satu masa sahaja... contoh.. 

1. berkawan baik semasa sekolah.. bila dah tamat sekolah..hubungan makin renggang... mesej pon kadang je... kalau rumah sekampung dan berjiran mungkin still keep in touch lah.. kalau jauh2 tu..memang hai hai bye bye.. lah hehe

2. Kawan baik semasa pelajar di IPT... kalau dapat belajar di IPT yang sama..kursus sama..InsyaAllah hubungan persahabatan akan kekal.. tapi billa belajar di IPT berlainan..secara automatik hubungan akan sedikit renggang,..sebab dah dapat kawan baru yang satu kos..satu kolej.. lagi dekat..banyak buat aktiviti bersama...

3. Kawan baik di tempat kerja... bila dah tamat pelajar..masing2 dah dapat kerja..dan masing2 dah dapat kawan baru.. jadi hubungan dengan kawan2 sekuliah makin lama makin renggang.. jarang dah nak bertegur walaupun tengah online facebook berjam-jam.. tapi tak adalah terputus terus.. adalah jugak bertegur sapa..tu pon sebulan sekali belum tentu..akeke...


Sebab tu aku cakap amat susah untuk aku cari definisi BFF yang sebenar... sebab persahabatan akan terjalin pada sesuatu masa sahaja. orang putih kata "short term relation" hehe

Ok ini hanyalah gambaran situasi untuk aku sendiri sahaja.. aku tak tahu lah kalau rakan blogger yang lain ada pendapat lain berkenaan BFF ini.. mungkin orang yang ada BFF neh pandangan dia lain.. 

OK rakan2 blogger yang lain..kalau sudi tinggallah pendapat kat ruangan komen yaa... 

terima kasih.. babai...

3 comments:

  1. Betul tu. Selalunya gitulah. Short term relation. Bila dah terpisah nanti mesti akan jadi renggang terus. :'(

    ReplyDelete

terima kasih sudi tinggalkan komen..doakan saya dan suami bahagia hingga akhir hayat!!!