Jadilah wanita solehah,seindah mawar berduri, akhlaknya indah bak haruman, kelembutan bak rintik, kesopanan anggun menutupi diri, memelihara dari pandangan ajnabi,tawadhuknya mengharap redha Ilahi,tak terpana pada fana dunia, ditetapkan buat lelaki yang soleh.Moga segala cinta dan rindu terpendam, hanya buat suami tercinta terletak ketaatan. Maka sempurnakanlah agamamu. Kaulah bidadari syurga cerminan Ainul Mardiyah. Benar ketetapanMu,wanita solehah permata buat lelaki soleh..

Nuffnang Ads

MY UP & DOWN LOVE STORIES

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Our Marriage Moving on...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, 4 April 2014

PULAU PERHENTIAN YAY or NAY!!!

Assalamualaikum...

Untuk pertama kali jejakkan kaki ke Pulau Perhentian memang agak mengujakan.. pemandangannya Ya Allah memang cantik dan indah ciptaanNya... keluasan laut yang terbentang, dengan airnya yang biru kehijauan..sumpah tak tipu..memang menenangkan... **nampak tak keterujaan aku dengan laut?? aku memang pencinta alam semulajadi... tambah lagi dengan laut..langit..dan juga kehijauan hutan.. mmg iols like  sgt uols... 

Aktiviti yang aku lakukan sepanjang 3 hari 2 Malam di Pulau Perhentian adalah seperti mandi laut.. snorkling..lepak tepi pantai sehingga lewat malam... tidur..tengok mat dan minah saleh berjemur..sambil2 cuci mata bab kata suami aku.. hamboiii bang.!!

BILIK/CHALET
Kami memilih untuk menginap di chalet murah je..RM260 untuk 3 hari 2 Malam... tanpa aircond.. tapi betul2 menghadap laut yang terbentang luas.... untuk chalet ni aku bagi 3/10... sebab pemilik chalet ni "terlampau peramah"
* tips aku - sila pilih bilik yang mempuyai aircond yaa...siang hari agak panas.. bilik tanpa aircond agak bahang... tak boleh nak stay dalam bilik kalau siang hari... 

Ini chalet yang kami pilih untuk bertapa selama 3 hari 2 Malam
Cerita tentang pemilik chalet di SINI

AKTIVITI/SNORKLING
Kami ambil pakej snorkling yang biasa sahaja iaitu 3 jam untuk 3 point snorkling iaitu shark point, coral dan fish point dan juga turtle point... tahap keterujaannya?? 5/10sebab aku tak nampak pun baby shark.. coral pun tak berapa cantik sebab air sedikit keruh... ikan2 memang cantik lah... di turtle point pula..aku cuma jumpa sekor penyu yang agak besar tapi duk di dasar laut.. nampak tak nampak je.. dah satu lagi ternampak anak penyu yang sedang berenang, lari dari manusia yang jakun nak tengok penyu macam aku neh..kehkeh. kelakar bila tengok pelancong asing duk menyelam sambil kejar penyu..haishhh bising semacam mulut dia..
Ok pakej ini berharga RM40.00 per person... 
* tips aku - bagi yang tenaga tak banyak macam aku, jangan ambil long pakej.. takut anda tak larat je..long pakej ada 5 point... aku ambil pakej yang 3 point pon dah lembik..hehe... rugi je kan bayar untuk 5 point tapi bila sampai point ke-4 dah xnak turun dari bot sebab penat dan tak larat... 

aktiviti snorkling

MAKANAN/MINUMAN/SNEK/BARANG RUNCIT
Mohon percaya yaa kepada semua pembaca, sepanjang berada di sana hanya sekali sahaja kami makan di restauran di sana..iaitu makan tengahari semasa hari pertama tiba di sana.. sebabnya?? makanan kat sana mahal sangat..berganda2 dari daratan sini..huwaa..huwaa.. bukan tak mampu tapi berjimat..kot bajet lari.. di pulau sana mana ada mesin ATM... nasib baik kami bawa bekal seperti roti, sardin,biskut,megi air mineral dan jajan yang mencukupi. Pada hari kedua, kami tapau makanan tengahari di perkampungan nelayan.. di sana murah sikit.. selepas pergi snorkling, kami mitak abang bot bawak kami ke sana... sila buat baik dengan abang bot yaa... ramah tamah sikit.. jangan sombong sangat.. baru di layan kehendak kita..hehe
*tips aku - Sila bawa keperluan asas dan juga makanan ringan seperti roti, biskut dan air mineral yang mencukupi sebab barang runcit di sana tiga kali ganda mahal dengan harga di sini... 
aktiviti makan

aktiviti melepak

KEMUDAHAN AWAM/FASILITIS..
Janganlah impikan sebuah pulau punyai kemudahan seperti di bandar yaa... di sana ialah pulau semata-mata yang dikelilingi dengan lautan yang cantik. Sebelum ke sana, aku ingat Pulau Perhentian sama dengan Langkawi ataupun Pangkor yang mana ada bas..kereta..teksi..ATM.. jalan raya dan lain2.. rupanya semua tu tak ada.. yang ada cuma bot-bot yang berulang alik angkut penumpang tempatan dan juga pengunjung luar. Pengakutan utama di sana ialah bot..yang dikenali sebagai TEKSI bagi orang sana.. nak kemana2 kena naik teksi..harga tambang cecah puluh ringgit setiap seorang untuk sehala... matikkk!!!
*tips aku: bawalah apa2 bacaan supaya masa anda tidak terbuang begitu sahaja, takkan nak snorkling 24 jam ya dok??... syok juga baca buku sambil mengadap laut yang kebiruan sambil di tiup angin sepoi2 bahasa. Paling kurang pun pastikan telefon anda diaktifkan dengan internet.. xdelah melangut je korang kat tepi bilik nak tunggu hari malam... 


Last sekali, bagi yang pergi ke sana bersama suami, jangan biarkan suami anda keluar chalet berseorangan ataupun bersama2 dengan kawan sama lelaki.. pastikan anda ikut ke mana sahaja suami pergi sebab??? fikir sendirilah yaa..minah saleh selamba je berjalan ke hulu ke hilir pakai baju n seluar kecik... aku pulak yang naik segan...!!!hehehe...


BAJET PERCUTIAN KAMI UNTUK 2 ORANG

Chalet (3 hari 2 Malam)                 -   RM 260.00
Bot Transfer (return)  x 2               -   RM140 .00
Tiket Taman Marin    x 2                -   RM  10.00
Snorkling                   x 2                -   RM  80.00
Makan                      x  2                -   RM150.00
Minyak Kereta + tol                        -   RM250.00
Parking di Jeti            x 2                 -   RM  20.00
Cenderahati                                     -   RM  20.00
Jumlah                                              RM 930.00


PERCUTIAN KE PULAU PERHENTIAN YAY OR NAY??
ANDA TENTUKAN!!!hiii


FOR MORE PICTURE AT PERHENTIAN ISLAND CLICK HERE!!!














14 comments:

  1. yay! mcm syok je g perhentian naniey..ape yg 'terlampau peramah' tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pemilik dia tu lah peramah sgt..bc link y naniey bg tu tuk tahu kisah selanjutnya..hehe

      Delete
  2. waaaaaah, murah dan cantik tempat dia. even ida dulu besar kat terengganu, tapi xpernah pergi sana. nanti nak plan cuti pergi sana bila balik kampung. hehehe

    ReplyDelete
  3. nie akan jd next pulau untuk Fiza.. terima kasih naniey atas info nie...

    ReplyDelete
  4. yang penting dapat release tension.. hehe.. tengok laut tu rasa tenang je..

    ReplyDelete
  5. Seronok.. mmg best. Hilang tension... :) :)

    ReplyDelete
  6. Macam best je... KN yang dekat ni pun tak sampai lagi... tak leh jadi ni... hehe

    ReplyDelete
  7. belum sampai lagi tapi thanks a lot for the tips...memang membantu....^_^

    ReplyDelete
  8. tak pernah sampai lagi. thanx untuk entry ni. boleh buat rujukan andai nak ke sana :)

    ReplyDelete
  9. Yay...hahaha..ini mesti kat perhentian kecil kan??perhentian sebenarnya memang antara island yang menarik kalau nak pergi (area semenanjung laa)..tak dinafikan kat sana makan memang mahal..kalau order ayam pun kecik2 jer ayam dia bagi..sy agak naniey pergi perhentian kecil sbb kat situ banyak pompuan yang pakai..ehem..ehem..seperti yang anda sebutkan tadi..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..ni kat perhentian besar...haha

      Delete
  10. Bagus tu... siap ada bajet... ^__^

    ReplyDelete

terima kasih sudi tinggalkan komen..doakan saya dan suami bahagia hingga akhir hayat!!!