Jadilah wanita solehah,seindah mawar berduri, akhlaknya indah bak haruman, kelembutan bak rintik, kesopanan anggun menutupi diri, memelihara dari pandangan ajnabi,tawadhuknya mengharap redha Ilahi,tak terpana pada fana dunia, ditetapkan buat lelaki yang soleh.Moga segala cinta dan rindu terpendam, hanya buat suami tercinta terletak ketaatan. Maka sempurnakanlah agamamu. Kaulah bidadari syurga cerminan Ainul Mardiyah. Benar ketetapanMu,wanita solehah permata buat lelaki soleh..

Nuffnang Ads

MY UP & DOWN LOVE STORIES

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Our Marriage Moving on...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, 6 February 2014

JANGAN TERUSAN DALAM KEJAHILAN


Assalamualaikum..

Sekadar berkongsi maklumat.. aku terjumpa artikel ini yang dikongsikan dalam facebook. Pengisiannya memang berguna sebab sebelum2 ni aku pun tak tahu..bila dah baca ini..ohhh yaa ke?? terus google lagi nak cari maklumat lain untuk menyokong kesahihan artikel yang di tulis oleh USTAZ ROSLI AL HAFIZ dan hasilnya banyak maklumat yang aku jumpa lebih kurang sama sahaja 

( baca sampai habis !!) WALAU PUN DAH DI IJABKABUL.. BACA UNTUK PENGETAHUAN SENDIRI DAN PEDOMAN SEMUA...HIDUP SEBAGAI SEORG BERNAMA ISLAM JANGAN TERUSAN DLM KEJAHILAN. 

Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perhatikan soalan 1 - 9. Perkahwinan seumpama ini Hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan ini untuk menutup malu. Bila dapat tahu anak "pregnant luar nikah", cepat cepat dikahwinkan. Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila... . Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting: 
Soalan 1: Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil anak luar nikah? 

Jawapan 1 : Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan. 


Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah? 

Jawapan 2 : Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan. 


Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?

Jawapan 3 : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakan ayah kepada bayi yang dikandung itu. 


Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan? 
Jawapan 4 : Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi, secara sah 


Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan? 

Jawapan 5 : Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah. 


Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah? 

Jawapan 6 : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya. 


Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri? 

Jawapan 7 : Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram. 


Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim Dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya? 

Jawapan 8 : Mereka mesti tinggal berasingan segera Dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah. 


Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?

Jawapan 9 : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

Kesimpulannya: Ibubapa, saudaramara, org2 kampung, tok2 imam, tok2 kadi Dan saksi-saksi yang tahu akan keadaan tersebut tetapi mendiamkan, membiarkan atau membenarkan pernikahan tersebut diteruskan maka mereka juga tidak terlepas daripada menanggung azab Dan seksaan samada didunia atau pun diakhirat... . Tolong jangan abaikan text ini. Ini merupakan satu perkara yang serious jadi, fahami Dan dalami betul-betul Dan bincanglah dengan Imam/ustaz sekiranya perlu. Mafhumnya: Katakanlah: 'Sesungguhnya sembahyangku Dan ibadatku, hidupku Dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara Dan mentadbirkan sekalian alam'. 

ulasan: USTAZ ROSLI AL HAFIZ 


4 comments:

 1. perkongsian yang menarik...lately orang lebih takutkan malu daripada hukum tuhan..

  Regards,
  -Strider-

  ReplyDelete
 2. Bagus ni.Baru tahu.Hmm tp kbnykkan gadis yg hamil luar nikah mesti akan bkahwin dgn lelaki yg mhamilkannya.Hmmmm zina n dosa hidup diaorg.hmmm

  ReplyDelete
 3. yg soalan dan jawapan nom.8 tu, saya baru tahu cik Naniey.
  terima kasih atas perkongsian ni.

  ReplyDelete
 4. Ada dalil yg menyokong hujan nie ?harap maaf yea saya belajar lain dan sekrang saya dapat info jenis lain pulak

  ReplyDelete

terima kasih sudi tinggalkan komen..doakan saya dan suami bahagia hingga akhir hayat!!!