Jadilah wanita solehah,seindah mawar berduri, akhlaknya indah bak haruman, kelembutan bak rintik, kesopanan anggun menutupi diri, memelihara dari pandangan ajnabi,tawadhuknya mengharap redha Ilahi,tak terpana pada fana dunia, ditetapkan buat lelaki yang soleh.Moga segala cinta dan rindu terpendam, hanya buat suami tercinta terletak ketaatan. Maka sempurnakanlah agamamu. Kaulah bidadari syurga cerminan Ainul Mardiyah. Benar ketetapanMu,wanita solehah permata buat lelaki soleh..

Nuffnang Ads

MY UP & DOWN LOVE STORIES

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Our Marriage Moving on...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, 11 July 2014

TAK UP STATUS DI LAMAN SOSIAL...TAK PRIHATIN KE??

Assalamualaikum.... 

Pejam celik pejam celik hari ini dah masuk hari ke 13 umat islam menjalani ibadah puasa.. cepat masa berlalu sekarang ni...Syukur alhamdulilah sehingga ke hari ini kita mampu menjalani ibadah puasa dengan begitu aman dan tenang. Hari ini juga sudah masuk hari ke-4 penduduk islam di Palestin berada dalam getir apabila menjadi sasaran peluru dan bom yang dilancarkan oleh Israel...  Berpuluh2 umat islam terkorban, (tak mustahil mencapai ratusan sekiranya serangan masih lagi di teruskan)..beratus2 cedera...dan kediaman penduduk musnah... 

Sebagai saudara seagama, tiada apa yang mampu kita lakukan... hanya doa dan sumbangan derma  yang mampu kita semua kirimkan.. semoga segala nasib penduduk yang tidak berdosa terbela dan serangan itu dihentikan segera. 



Bila terjadi serangan di Gaza, wall di facebook menjadi trending.. masing2 menunjukkan keperihatinan.. semua update di facebook/tiwtter mengutuk kezaliman yang dilakukan ke atas umat islam di Palestin... ada juga yang mengirimkan doa..dan ada juga yang bertindak pantas mengadakan kutipan derma untuk di salurkan ke Gaza...Alhamdulilah... sesungguhnya masih menebal lagi sifat persaudaraan dalam kalangan umat islam di dunia ini... 

Tapi ada juga yang suka jadi keyboard warrior di laman sosial... Niat bersimpati ke atas serangan itu memang dipuji... hampir hari-hari updates status mengutuk kekejaman Yahudi.. ajak kawan2 berdoa... ajak kawan2 menderma... ajak kawan2 boikot barangan keluaran Yahudi.. pung pang pung pang suruh boikot MCD....memang bagus sangat..alhamdulilah... tapi yang tak bestnya.. boleh pulak menyindir orang yang duk  updates status tentang hal lain seperti bola, hiburan dan drama TV... tak prihatin katanya... 

Aku pun sedikit terasalah dengan sindirin itu... di facebook aku memang tak pernah aku update dan sebarkan berkenaan yang serangan ini... aku cuma baca apa yang orang sebarkan sahaja... Tapi tak semestinya aku tak perihatin... aku memang mengambil tahu dan simpati dengan kejadian yang menimpa saudara islam kita di Gaza..cuma aku tak show off di laman sosial... dari sekadar menyebarkan rasa simpati di laman sosial.. baik tadah tangan atas sejadah minta pertolongan daripada Allah s.w.t agar melindungi orang islam di Gaza dari kezaliman Israel...berdoa agar serangan itu dihentikan... rasanya lagi afdal dari duk pung pang pung di laman sosial.... 

Setiap orang mempunyai cara yang tersendiri untuk menunjukkan keperihatinan..sekiranya anda lebih selesa menunjukkan keprihatinan di laman sosial..teruskan..tapi jangan membuat sindiran tak tentu hala.. ok!!!!

Terima Kasih..

Babaiii...

Selamat Berpuasa!!!

PRAY4GAZA!!!!



11 comments:

  1. Hanya Allah yang tahu apa yg kita lakukan.. Fiza memang kurang update kat FB nie.. baik tulis kat blog jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah fiza..dah pregnant... alhamdulilah.... doakan naniey ikut jejak fiza yaaa...

      Delete
  2. Exactly Naniey...yang penting niat kita ingin membantu..ada banyak cara...so tak perlu perlekeh orang lainkan...

    ReplyDelete
  3. Pray for Gaza tak semestinya dilakukan dilaman social...apa yang penting ialah doanya itu...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  4. saya setuju dengan kenyataan naniey.
    tapi...hehe ada tapi...
    saya mengambil kira dari segi psychology
    FB itu hak milik Yahudi. dan kita gunakan kemudahan yang ada untuk menentang mereka semula. Bukan meng'update' status sebagai doa. Tetapi memberi tahu pada dunia kita masih bersama GAZA. mungkin juga dengan trending # yang ada mampu memberi sedikit sebanyak tekanan kepada israel itu sendiri.
    Dan menyalurkan sebanyak mana informasi, panduan dan apa saja untuk membantu Gaza.

    Walaubagaimanapun kita diminta supaya terus berdoa di setiap solat fardhu dan setiap masa serta menginfakkan apa saja yang termampu untuk mereka.

    ReplyDelete
  5. Bnyk cara sebenarnya utk kita membantu & prihatin... x payahlah nk ckp mcm2 pulak kan hmmm...

    ReplyDelete
  6. akk tak pernah komen isu ni publicly... takut ada kesan negatif...yg penting hati kita

    ReplyDelete

terima kasih sudi tinggalkan komen..doakan saya dan suami bahagia hingga akhir hayat!!!