Assalamualaikum..
Cuti minggu lepas, ada sedikit sisa kerajinan dalam diri, maka terhasillah kerepek jejari ketam.. sedap sangat..sebelum ini pernah beli dengan kawan, tapi tak puas makan... nak beli banyak rasa mahal...musim semua benda naik, tiada yang turun kecuali hujan ni, kena pandai berjimat2.. maka rajin2 jelah buat sendiri..bukan susah pon... tapi kalau tahap malas tu tinggi sangat dan bajet pun terlebih order je dekat IG, ramai yang jual...
Bagi yang nak berjimat macam kita neh..cuba buat sendiri je..lagi puas hati.. boleh makan banyak2 sampai muak..tapi hingga kini xpernah muak lagi ya.. hiii...
meh sini nak share resepi kerepek jejari ketam.
- Minyak Masak
- Serbuk kari
- Serbuk cili
- Tepung Beras (biasanya ramai yang guna tepung jagung)..
- Daun Kari
Langkah 1: siat-siat jejari ketam..
Langkah 2: Gaulkan serbuk kari, serbuk cili dan tepung beras bersama jejari ketam yang telah di siat2... sukatanya mengikut selera masing2.. nak pedas2.. simbah serbuk lada banyak.. nak masin simbah garam,.. tapi saya tak masukkan garam pun..sebab tak suka rasa masin.
- Daun Kari
Langkah 1: siat-siat jejari ketam..
Langkah 2: Gaulkan serbuk kari, serbuk cili dan tepung beras bersama jejari ketam yang telah di siat2... sukatanya mengikut selera masing2.. nak pedas2.. simbah serbuk lada banyak.. nak masin simbah garam,.. tapi saya tak masukkan garam pun..sebab tak suka rasa masin.
Langkah 3: Panaskan minyak dan goreng sehingga garing. Jangan terlalu lama nanti rasa pahit. Agak2 dah garing, angkat terus.
Langkah 4: Angkat dan tos kan minyak, lapiklah tisu ke apa ke supaya dapat serap minyak.
Langkah 5: Hidang dan Makan.
Haaa senang je kan.. Selamat mencuba. Kbaiiii....
eh., bleh buat krepek yer., xtau plak., huhu bleh try.,
ReplyDeletehi done folo, folo me back ;)
ReplyDeleteSalam singgah sini naniey...wahh...nampak sedaah jejari ketam tu...nak buat juga lah nampaknya...hihi
ReplyDelete